Zoeken in deze blog

zondag 9 mei 2021

#443: Tom Browne - Funkin' For Jamaica (N.Y.) (1980)

Al vaker heb ik een blog geschreven over artiesten die (in Nederland) maar één succesnummer hebben gehad (zie blogs als #122#187 en #347). De Amerikaanse jazz-trompetist Tom Browne mag je ook gerust in die categorie plaatsen. 

Browne startte op 11-jarige leeftijd met piano, maar stapte na een jaar al over naar de trompet. Met 21 jaar stond hij al op het podium met Weldon Irvine en speelde vanaf midden jaren zeventig mee bij opnamen en/of concerten van artiesten als Sonny Fortune, Lonnie SmithBob James, Dave Grusin en Roy Ayers

Het was ook Grusin die hem een contract aanbood bij zijn platenmaatschappij GRP Records waar in 1979 zijn debuutalbum Browne Sugar verscheen. Wereldwijd succes kreeg hij echter met Funkin' For Jamaica (N.Y.) van zijn tweede album Love Approach. Het aanstekelijke soul/funk-nummer werd in veel landen een hit, maar tot een vervolg kwam het niet. Dat komt wellicht doordat het nummer afwijkt van zijn normale repertoire. De rustige, jazzy B-kant Her Silent Smile is wat dat betreft een beter voorbeeld van zijn muziek.

In de VS scoorde hij nog een hit met het uptempo nummer Thighs High (Grip Your Hips and Move) van zijn album Magic (1981), maar uiteindelijk verdween hij eind jaren tachtig grotendeels uit de muziek en concentreerde zich op zijn carrière als piloot. Pas in 1994 zou er weer een nieuwe plaat van hem verschijnen, maar het succes van 1980 werd niet herhaald. 

In 1991 verscheen nog wel een remix van Funkin' For Jamaica (N.Y.), maar dat had wat mij betreft niet gehoeven. Trouwens, die toevoeging "(N.Y.)" staat achter de titel om aan te geven dat "Jamaica" niet naar het eiland verwijst, maar de wijk in Queens, New York.

© 2021 TTZL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten