Zoeken in deze blog

zaterdag 29 mei 2021

#446: Herman Finkers - Hart Voor Oranje (1992)

Het EK voetbal van 2020 wordt na een jaar uitstel gespeeld van 11 juni tot 11 juli 2021. De grootgrutters van ons land proberen ons dan altijd weer te verleiden met allerlei Oranje-prullaria bij de boodschappen. Even onvermijdelijk zijn ook de artiesten die een graantje proberen meteen te pikken door het uitbrengen van Oranje-gerelateerde liedjes.

Dat is niet iets van de laatste tijd, want Jan de Cler schreef al in 1950 het onverwoestbare Hup Holland Hup. Andere bekend gebleven Oranje-nummers zijn bijvoorbeeld Nederland Die Heeft De Bal van André van Duin uit 1980 (oorspronkelijk een carnavalsnummer), Wij Houden Van Oranje van André Hazes uit 1988 en Viva Hollandia van Wolter Kroes uit 2008.

Nou zijn dat geen nummers die mij erg aanspreken. Een veel leuker voetballied (maar niet speciaal voor Oranje) vind ik Naar Vore! van De Raggende Manne. Maar het wat mij betreft leukste Oranje-lied staat op het album Liedjes Voor Oranje tussen de Oranje-meuk van bijvoorbeeld De HavenzangersVader Abraham en Ron Brandsteder.

Ik heb het over Hart Voor Oranje van Herman Finkers. Hij lijkt het nummer te starten met "Hart voor Oranje, hart voor Nederland", maar als we iets later het refrein horen krijgt dat toch een andere lading:

Hard voor Oranje, hard voor Nederland
Wees niet te
Hard voor Oranje,
U bent te
Hard voor Nederland

Ook worden er bijvoorbeeld allerlei kwaliteiten van de spelers worden opgesomd, maar daar zitten geen voetballende kwaliteiten bij! En Herman zingt ook tekstregels als:

Met topgrammatica werd nog nooit een goal gescoord
Dus staat Johan Cruyff de pers te woord
"Genade, medelij!" roept de tegenstander uit
Als onze Berdien Stenberg de wedstrijd fluit:
Taratatamtaraaaa!
Terugtrekken!

Enfin, een broodnodig en lekker staaltje tongue-in-cheek humor van Herman Finkers om de Oranje-gekte te relativeren, met als bonus op de single ook nog het heerlijk lullige Heerlijk Hawaii Van Zijn Elpee

© 2021 TTZL


Officiële website: Herman Finkers
Wikipedia NL: 
Herman Finkers

YouTube: Hart Voor Oranje [Herman Finkers]
YouTube: Heerlijk Hawaii [Herman Finkers]

YouTube: Hup Holland Hup [Jan de Cler]
YouTube: Nederland Die Heeft De Bal [André van Duin] 1980
YouTube: Wij Houden Van Oranje [André Hazes] 1988
YouTube: Viva Hollandia [Wolter Kloes] 2008
YouTube: Naar Vore! [De Raggende Manne]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten