Zoeken in deze blog

zaterdag 1 januari 2022

#477: VA - The Best Of Godzilla: 1954-1975 (1998) / The Best Of Godzilla: 1984-1995 (1998)

In 1954 verscheen in Japan Gojira (of Godzilla, zoals hij in het Westen heet) op het witte doek. Zoals de officiële Japanse trailer laat zien was Gojira een film met een serieuze ondertoon en politieke boodschap over de gevaren van nucleaire wapens. Dit kan natuurlijk niet los worden gezien van de twee atoombommen die negen jaar daarvoor op Japan werden afgeworpen en het einde van de Tweede Wereldoorlog betekenden.

De film werd in 1956, met toestemming van 東宝株式会社 (Toho Co., Ltd.) ook in Amerika uitgebracht als Godzilla, King of the Monsters!. Om het Amerikaanse publiek te plezieren werd er flink aan de film gesleuteld: de film werd nagesynchroniseerd, opnieuw ge-edit en er werden nieuwe scenes aan toegevoegd met de Amerikaanse filmster Raymond Burr. Dit deed de film weinig goed vanuit een artistiek oogpunt, maar door het succes in de VS werd de ver-Amerikaniseerde versie ook in andere landen uitgebracht.

De Godzilla-franchise bestaat inmiddels uit 32 Japanse films waarbij er van vier  films een aangepaste versie voor Amerika gemaakt is. Daarnaast zijn er vier geheel Amerikaanse Godzilla-films gemaakt. Lang niet alle Japanse films zijn zo goed als het origineel (kijk maar eens naar de trailer van Son of Godzilla uit 1967!). En de Amerikaanse Godzilla uit 1998 kun je ook beter links kunt laten liggen. De films uit het zogenaamde MonsterVerse zijn beter en in ieder geval met eerbied voor de serieuze toon van de originele Gojira.

De muziek voor de originele Japanse films is voor het grootste deel geschreven door Akira Ifukube (1914-2006). Hij is een bekend componist van klassieke en filmmuziek, niet alleen in Japan, maar ook daarbuiten getuige de Google Doodle op 31 mei 2021.

Zijn muziek is heel beeldend en je zult je kunnen voorstellen wat er in de film gebeurt, zelfs als je de films niet hebt gezien. Mooie voorbeelden zijn de Main Title en Godzilla's Rampage uit de originele film. Maar ook Sacred Springs (uit Mothra vs. Godzilla, 1964) en Godzilla's Entrance (uit Terror Of Mechagodzilla, 1975) zetten direct perfect een sfeer neer. Een vergelijk met bijvoorbeeld Riichiroh Manabe's Godzilla's Fight (voor Godzilla Vs. Megalon, 1973) of nog erger, de bonustrack Theme From Godzilla van Neil Norman And His Cosmic Orchestra toont aan hoe goed Ifukube de sfeer van de Godzilla-films aanvoelde.

Na 1975 leek de Godzilla-franchise dood te zijn, maar er kwam een verrassende comeback in 1984 met het toepasselijk getitelde The Return Of Godzilla waarvoor Reijiro Koroku de muziek schreef en hij deed recht aan Ifukube's eerdere werk (luister maar naar Main Title). 

Ifukube maakte zelf weer prachtige muziek bij latere films uit de serie zoals Godzilla's Theme (Godzilla vs. King Ghidorah, 1991), Main Title (Godzilla Vs. Mothra, 1992) en Mesa Tank Super Freeze Attack (Godzilla Vs. Destoroyah, 1995).

De soundtracks van alle Godzilla-films verzamelen zou misschien wat al te veel van het goede zijn en daarom zijn deze mooi verzorgde 'Best Of' CDs van de periodes 1954-1975 en 1984-1995 ook zo welkom. Het is een prachtige dwarsdoorsnede van de filmmuziek van de Japanse franchise, met een terechte nadruk op het werk van Akira Afukube

© 2022 TTZL


Officiële website: 
Wikipedia EN: 


YouTube: Main Title [Gojira]
YouTube: Sacred Springs

YouTube: Main Title [The Return Of Godzilla]
YouTube: Main Title [Godzilla Vs. Mothra]

YouTube: Gojira [officiële Japanse trailer]
YouTube: Son Of Godzilla [officiële Japanse trailer]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten